1/27

2/27

3/27

4/27

5/27

6/27

7/27

8/27

9/27

10/27

11/27

12/27

13/27

14/27

15/27

16/27

17/27

18/27

19/27

20/27

21/27

22/27

23/27

24/27

25/27

26/27

27/27

+++++++++

Ostatnia kondygnacja Wydziału Wzornictwa była zajęta przez Biuro Współpracy z Zagranicą i mieszkania komunale. Gdy zapadła decyzja o utworzeniu Katedry Mody, mieszkańcom zostały zapewnione lokale zastępcze, BWZ znalazło nową siedzibę w innej części gmachu.

+++++++++

Przebudowa obejmowała klatkę schodową łączącą pierwszą i drugą kondygnację gmachu przy Myśliwieckiej oraz większą część drugiej kondygnacji. Zdecydowaliśmy o zlikwidowaniu stropu nad nią i połączeniu jej z przestrzenią strychu. Więźba dachowa była w dobrym stanie, przestrzeń strychu przedstawiała się imponująco.

Warunki zabudowy oraz wytyczne Konserwatora Zabytków nakazywały, by dodane elementy były łatwe do rozpoznania i miały cechy nowo-dodanego elementu. Zdecydowaliśmy się na szklaną kubaturę na tarasie budynku oraz wielki świetlik  z poliwęglanu.

++++++++++++

Założyliśmy, że na wydziale projektowania mody będzie bardzo wiele kolorowych elementów. Zdecydowaliśmy o białym kolorze na ścianach i połaciach dachu. Biel skontrastowana została przez niebieską wnękę aneksu socjalnego i wc oraz grafitowe wykończenie klatki schodowej. Na tarasie zastosowaliśmy deski.

Zadbaliśmy o dużą ilość światła zarówno naturalnego jak i sztucznego. Bariery wewnętrzne z siatki cięto-ciągnionej zostały zaprojektowane w sposób, by jak najmniej zaburzać przestrzeń. Lekkość konstrukcji kubika na tarasie podkreśla brak słupa i szkło łączone na styk. Daszki na tarasie chronią wnętrze przed nadmiarem światła.

+++++++++++

++++++++++